Szavita jóga 2024. május 04-05. Budapesten

Dr. Timcsák Géza, Ivo Sedlacek és Pavel Sedlacek vezetésével


 

A programról készült videót itt tudod megnézni: Szavita video

Géza szavaival:

 

A szavita jóga a jóga és a náda jóga élő zenéjének az optimális ötvözete. A hétvég programjának a célja, hogy megtanuljuk a belső élet titkát. A program keresztül vezet minket az ászana, pranajama, granthi szádhana, tála csakra és csakra légzés valamint a tattva suddhin . Mindez a belső élet titkait tárja fel bennünk.

Mi a granthi? Sok klasszikus jóga szöveg szól a grantikról, amely 3 csakrában képez akadályt a továbbhaladásban. Ezzel kell dolgozni legelőször. Ez adja meg, hogy el tudjuk-e nyugtatni az elménket ahhoz, hogy legalább théta domináns agyi aktivitás jöjjön létre, amely a lazításhoz és a meditációhoz szükséges. A folyamat intenzív légzéssel és élő zenével van társítva.

Az emberi elme nem csak a saját információs tárházából szerez információt. Míg a csakrák pozitív inspirálásokat közvetítenek, a tála csakrák, amelyek az alsó végtagokban vannak, negatív, terhelő információkat sugallnak. Ezeket manapság gyakran észleljük a társadalomban. A csakra légzés a pozitív információk és energiákat hozzák előtérbe, amelyek a csakrákból fakadnak, míg a tála csakra légzés a negatív információkat hivatottak „higítani”. Mindkét légzést intenzív élő zene kíséri.

A tattvák a jóga teremtési modell alkotó elemei. Ebből 5 az érzékelhető rendszerünket is alkotja. Ezek a „föld, víz, tűz, levegő és ákása”. A tattva suddhi ezeket hivatott tisztítani azáltal, hogy a teremtési folyamattal ellenkező irányba egymásba olvasztja őket, majd az ahamkárába (az egyénesített tudat, személyiség), ezt meg a mahatba, majd a prákrtibe és végül a purusába - az abszolút tudatba. Ezután a megtisztított tattvákat ismét kiválasztjuk a purusából. Itt is az élő zene jelentősen segíti a folyamatot.

A gyakorolt folyamatok először elméletben lesznek magyarázva.

A szavita zenét, amely a világon egyedülálló, Ivo és Pavel Sedlácek alkotja, általában a helyszínen inspiráltan, a helyzetnek megfelelően. Ivo és Pavel a világ majd minden részén játszanak koncerteket – Cseh országtól Pápua Új Guineáig. Ivo és Géza a Szavita jóga újraélesztését a múlt század nyolcvanas éveiben, majd leginkább Mahaszwi Tathata Tapovaristásramjában rendszerezték. Ivo diszkográfiája a www.savitamusic.com alatt található.

Timcsák M. Géza 1975-től oktat jógát, otthon, valamint a világ sok országában - Magyarországtól Indián keresztül Taiwanig. A kassai Jóga társaság elnöke, az Európai Jóga Unió oktatója és tiszteletbeli tagja. A jóga sokszor elfelejtett alkotó részeit segít felfedezni. Sok jóga publikációja szlovákul, magyarul és angolul férhető hozzá (www.timcak.saj.sk).

A kurzus időpontja: 2024. május 04-05.

Előtte, május 03-án pénteken este egy közel 1.5 órás élőzenei koncert lesz, mely önállóan is látogatható, de egyben a kurzusra való ráhangolódást is segíti.

Maga a Szavita jóga program szombat, vasárnap van. 

A kurzus díja: 54.000 Ft melyből jelentkezéskor 24.000 Ft előleget kérünk átutalni.

Jelentkezés módjaJelentkezési lap visszaküldése a dvagvolgyi@gmail.com e-mailcímre, és visszaigazolás után az előleg elküldése, a válaszlevélben megadott számlaszámra.

A jelentkezési határidő: 2024. február 15.

A koncerten való részvétel lehetőségét a kurzus díja magában foglalja, de amennyiben valaki csak a pénteki rendezvényen szeretne részt venni, úgy annak díja külön 6.000 Ft, melyet egyösszegben előre utalással kérjük.

Amennyiben meghiúsul a részvételed, az előleged csak abban az esetben tudjuk visszautalni, ha tudsz magad helyett egy résztvevőt invitálni a programra.

Helyszíne: Budapest X. kerület

 

Bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésre. Részletes tájékoztatást a programról a jelentkezők részére fogunk küldeni. 


Kérjük a részvételi szándékot mielőbb jelezd vissza. Köszönjük! E-mailcím: dvagvolgyi@gmail.com (Jelentkezési lap letöltése itt)

Szeretettel várjuk a találkozást!

Géza, Ivo, Pavel - lektorok

Dóri - szervező